LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

lördag 24 april 2010

Fållnäs Gård

Fållnäs gård var ett säteri redan under medeltiden. Fållnäs ligger i Sorunda på Södertörn vid en vik av Östersjön. Godset omtalas tidigast 1291. Den nuvarande slottsanläggningen, bestående av sex flyglar, uppfördes mellan åren 1780 och 1807. Fållnäs är byggnadsminne sedan 1991.

Flygelbyggnaderna har putsade rosa fasader. I ett av husen driver man sedan 2007 en konsthall. Gården har idag ett aktivt jord- och skogsbruk kompletterad med uthyrning av permanentbostäder.

Även många av de omgivande byggnaderna är putsade i samma fållnäsrosa nyans som flygelbyggnaderna. De renoveringar gården genomgått under senare år är pietetsfullt utförda och eftersom gården är byggnadsminne kontrolleras åtgärderna av antikvarisk kontrollant från Stockholms läns museum.

Vi passerar Fållnäs Gård på väg till vårt sommarnöje på Lisö. Från passagerarsätet har jag tagit dessa bilder under färd, varvid några fått "fartränder" och andra blivit lite suddiga. Motivurvalet är begränsat av vad man kan se från vägen. Fotografierna är tagna från omkring maj 2009 till april 2010.

Information har hämtats från Internet, exempelvis Fållnäs Gårds hemsida (www.fallnas.se), Wikipedia m.fl.


Den här byggnades gjordes klar år 2003.

1 kommentar:

  1. Hej
    Bra inlägg om Fållnäs.
    En del av det gamla oxstallet precis efter avtagsvägen till Fållnäs brygga hyr vi som lager.
    Fållnäs har många fina miljöer, både byggnader och natur.

    Åke

    SvaraRadera