LEV I NUET MEN LÄR AV HISTOREN

måndag 5 juli 2010

Karlskoga - min födelsestad

Jag var i Karlskoga och besökte min mor förra veckan. En hel del har förändrats. Det är drygt förtio år sedan jag flyttade och mycket har hänt hela tiden.

Konsthallen ligger i centrum vid Tingshusparken. Själva tingshuset revs 1945 men arrestlokalen sparades och omvandlades till konsthall. En byst av Alfred Nobel flyttades till Tingshusparken 1991. Skulpturen Järnarbetaren är från 1946 och har alltså stått där i hela mitt liv. Någon håller honom uppdaterad med dagstidning...

På en mur vid entrén sitter en relief i brons - Boforsmonumentet - med fem minnestavlor, också den från 1946. På tavlan i mitten har man porträtterat sju män, som spelat en framträdande roll i Bofors historia. Konstnären heter John Lundqvist. Han har även avbildat en hammarsmed iklädd blaggarnsskjorta (en skjorta av lin) och med härdspett i handen och till höger en smed.

I centrum finns också Karlskoga Stadshotell eller som det nu kallas Hotell Alfred Nobel. Det invigdes 1939, då Karlskoga blev stad - landets största till ytan räknat, vilket vi med stolthet fick påtalat för oss i skolan. Man har flyttat statyn av den nakna kvinnan (Morgan av Oscar Andersson) till Torget (numera Alfred Nobels torg) från dåvarande stadshus/stadshotell. Där stod den inne på borggården framför en fyrkantig damm och omgiven av grönska.

Alla trähus i Ekmansbacken är rivna och har ersatts av nya hus, där man just nu flaggar med handkolorerat. Ett staket har placerats ut på Torget gjort av smidesskägg efter vevaxlar till personbilar. Jag fångade även en vacker lastbil på bild, då den passerade.

En företeelse, som just nu är så modern i många städer, är rondeller. Detta gäller även Karlskoga. I en har man placerat tre hästar i plåt. Statyn heter Da capo. Den minner om cirkusdrottningen Baptista Schreibers arabhingst Menelik. Cirkus Schreiber hade sitt vinterkvarter i Karlskoga och hästen Menelik är begravd strax norr om Skogskyrkogården utanför muren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar